Premier League, Englands främsta fotbollsliga, har sedan starten 1992 varit skådeplats för dramatik, spänning och oförglömliga ögonblick. Denna artikel ämnar att granska de statistiska aspekterna av lagens prestanda på hemma- och bortaplan, med fokus på mindre uppenbara insikter och konkreta siffror.

Hemmastyrka genom siffror:

Att spela på hemmaplan anses generellt vara en fördel, men hur stark är denna fördel egentligen i siffror?

1.1 Genomsnittliga poäng per match: Genomgående har hemmalagen i Premier League lyckats säkra i genomsnitt 1.5 poäng per match, medan bortalagen ligger på omkring 1.1 poäng per match. Denna skillnad på 0.4 poäng per match kan tyckas liten, men över en hel säsong blir det en betydande summa som ofta skiljer topplagen från mittenlagen.

1.2 Målstatistik: Hemmalagen har också en tendens att göra fler mål och släppa in färre. I genomsnitt gör ett lag 1.6 mål per match på hemmaplan och 1.2 mål per match på bortaplan.

analys av data vid spel

Bortaprestanda och dess nyanser: Att spela på bortaplan kan vara en utmaning, men det finns lag som har lyckats trotsa oddsen.

2.1 Bästa bortalagen: Genom åren har lag som Manchester United och Arsenal visat en imponerande förmåga att ta poäng på bortaplan. Under säsongen 2011/2012 hade Manchester United en bortapoängsnitt på 1.89, en av de högsta i ligan under 2000-talet.

2.2 Mål i bortamatcher: Trots de uppenbara utmaningarna har vissa lag lyckats prestera väl vad gäller målskytte på bortaplan. Manchester City, under Pep Guardiolas ledning, snittade 2.2 mål per bortamatch under säsongen 2017/2018, vilket visar att det är möjligt att vara lika produktiv framför motståndarmålet även på främmande mark.

Säsongsvariationer och trender över tid:

Fotboll är en sport i ständig förändring, och det gäller även hemma- och bortaprestanda i Premier League.

3.1 Förändringar över tid: Under de senaste två decennierna har skillnaden mellan hemma- och bortaprestanda minskat något. Under 90-talet var det inte ovanligt att se hemmalagen dominera, medan 2000-talet har sett en ökning av starka bortaprestationer.

3.2 Säsongsvariationer: Det finns även tydliga säsongsmönster när det gäller hemma- och bortaprestanda. Under de kalla vintermånaderna, när spelschemat är som tätast, tenderar hemmalagen att prestera bättre. Detta kan delvis förklaras med den ökade tröttheten och skaderisken som kommer med ett tätt matchprogram, vilket verkar påverka bortalagen mer.

Avslutning: Att förstå nyanserna i hemma- och bortaprestanda i Premier League kräver en noggrann granskning av statistiken. Genom att analysera dessa siffror kan vi få en bättre förståelse för de faktorer som påverkar lagen prestation och därmed få en djupare insikt i fotbollsvärlden. Premier League fortsätter att fascinera och engagera fans över hela världen, och dess rika historia och komplexitet gör det till ett outtömligt ämne för analys och diskussion.

Här hittar du färsk hemma och bortastatistik https://footystats.org/se/england/premier-league/home-away-league-table

Källa: https://www.premierleague.com/stats

/Experttips.se